Jak przyśpieszyć przemianę materii?

JAK PRZYŚPIESZYĆ PRZEMIANĘ MATERII, METABOLIZM DOMOWYMI SPOSOBAMI?

przemiana materii, zielona herbata na przemianę materii, szybszy metabolizm, przyprawy na przemianę materii, picie wody a odchudzanie
Szybsza przemiana materii

Kto z nas nie chciałby jeść smacznie i dobrze, bez obaw o zbędne kilogramy, chyba każdy. Warunek? Dobre spalanie kalorii, czyli szybsza przemiana materii. Proces ten polega na przetwarzaniu zjedzonych przez nas pokarmów na energię. Tempo przemiany w dużej mierze zależy od genów, ale również od wzrostu, masy ciała i wieku. Przemiana materii pędzi jak szalona do 20 roku naszego życia, następnie ulega niestety spowolnieniu, a szkoda. Możemy jednak spróbować temu zaradzić, zmieniając sposób odżywiania i zwiększając aktywność fizyczną. Polecamy wypróbować, więc kilka poniższych, prostych rad, a  istnieje duża szansa, abyśmy znowu mogli delektować się naszymi ulubionymi smakołykami.

DOSTARCZMY ENERGII NA DZIEŃ DOBRY

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, a to dlatego, że pobudza metabolizm po nocnym odpoczynku do działania. Nie oznacza to oczywiście, że możemy najadać się bez opamiętania, spożyjmy ¼ dziennej porcji kalorii, tyle potrzebuje nasz organizm na poranny rozruch. Jeżeli nie zjemy nic rano, nasz metabolizm pozostanie w uśpieniu do wieczora i co za tym idzie spalimy znacznie mniej kalorii. Dla zagorzałych przeciwników jedzenia śniadań, może przekonywującym faktem, będzie to, iż zgodnie z badaniami, osoby jedzące regularnie śniadania są 4,5 razy mniej narażeni na nadwagę.

PAMIĘTAJMY O BIAŁKU

Białko to ważny składnik naszej diety korzystnie wpływa na przemianę materii, oraz uwaga, zwiększa spalanie tłuszczu, aż o 25%. Białko spala się znacznie wolniej, niż węglowodany, czy tłuszcze, dlatego im więcej białka dostarczymy naszemu organizmowi, tym więcej energii z tłuszczów zużywa nasz organizm do jego trawienia i przyswajania.  Białko nie tuczy, ale pomaga budować  tkankę mięśniową, bardzo ważną do budowy naszego ciała, jego wyglądu i ogólnej kondycji naszego organizmu. Bogate źródła białka znajdziemy m.in w: chudej wołowinie i wieprzowinie, rybach, białym mięsie, tofu, orzechach, jajkach, fasoli, a także nabiale najlepiej nisko tłuszczowym.

JEDZ REGULARNIE

Postarajmy się jeść posiłki co 3-4 godziny w niewielkiej ilości. Wówczas nasz organizm nie będzie gromadził kalorii, ale na bieżąco będzie je przetwarzał. Dobry sposób to trzy posiłki dziennie i dwie przekąski, pamiętajmy, żeby ostatnie lekkie danie zjeść najpóźniej 2 godziny przed snem. Błędem jest myślenie, że jeżeli będziemy jeść mało i rzadko nie przytyjemy. Nasz organizm włącza wówczas tryb tzw. przetrwania, czyli bardzo oszczędny i każdą dostarczona kalorię zamienia w tłuszcz.
Podjadanie.  No niestety musimy go unikać, kiedy dopadnie nas głód sięgnijmy lepiej po , jabłko, marchewkę, albo wodę z cytryną , zagłuszy głód i przy okazji oczyści nasz organizm z toksyn.

POKOCHAJMY ZIELONA HERBATĘ

Zielona herbata, ma bardzo duże znaczenie dla zachowania smukłej sylwetki, zawiera ona aminokwasy i teinę, regulujące przemianę tłuszczów w energię. Pijmy wiec 2 filiżanki zielonej herbaty dziennie, a spowodujemy, iż nasz organizm w ciągu dnia spali nawet 50 kalorii więcej. Napar z zielonej herbaty działa także moczopędnie, dzięki czemu nasz organizm szybciej pozbędzie się toksyn.

KAWA

Zawarta w kawie kofeina, bez wątpienia przyspiesza spalanie kalorii i pozytywnie wpływa na pracę nerek. Przez 3-4 godziny po wypiciu kawy, ale koniecznie bez cukru i mleka, nasz organizm jest w stanie spalić do 50 kalorii więcej. Pamiętajmy jednak, żeby nie przekraczać porcji 2 filiżanek kawy dziennie, ponieważ nadmiar kofeiny wypłukuje z naszego organizmu magnez i żelazo.

DOCEŃMY KWASY OMEGA-3

Kwasy omega-3 to nienasycone kwasy tłuszczowe, które odpowiadają w organizmie za usprawnienie pracy wątroby, bierze ona czynny udział w pracy naszego układu pokarmowego. Bogactwo kwasów  omega-3, znajdziemy w tłuszczach morskich ryb m.in w łososiu, halibucie, śledziu i makrel

i, a także w olejach roślinnych rzepakowym i lnianym, oraz w roślinach strączkowych, czyli soi, fasoli i orzechach włoskich.

PRZYPRAWY, UŻYWAJMY ICH DO POSIŁKÓW

Przyprawy dodawane do posiłków, pobudzają wydzielanie w naszym organizmie soków trawiennych i wspomagają proces trawienia.  Najskuteczniej na trawienie działają ostre i korzenne przyprawy takie jak: chili, imbir, cynamon, czy kurkuma. Cynamon fantastycznie zaspokaja nasz apetyt na słodycze. Bardzo podobne właściwości posiadają chrzan, ćwikła, albo musztarda.

PIJMY WODĘ !!!

Gdy naszemu organizmowi brakuje wody, zaczyna wolniej spalać kalorie, dlatego tak ważne jest by regularnie go nawadniać. Picie wody mineralnej niegazowanej, albo przegotowanej z kranu, podnosi nasz metabolizm nawet o 30 procent,  norma to 2-3 litry wody dziennie, najlepiej lekko schłodzonej, ponieważ aby ją ogrzać zużyjemy dodatkowo więcej energii. Dobrym trikiem, jest wypicie szklanki wody przed posiłkiem, sprawi ona, że mniej zjemy.

POLUBMY CHŁÓD

Gdy się nie przegrzewamy, nasz organizm musi zużywać o wiele więcej energii na utrzymanie prawidłowej temperatury naszego ciała. Dlatego jesienią i zima przykręćmy w naszych domach kaloryfery i nie ubierajmy się za grubo, lepiej na cebulkę, żebyśmy w każdej chwili mogli coś zdjąć. Wieczorem biorąc prysznic, nastawmy chłodniejszą, ale nie lodowatą wodę, podziała ona na nasz organizm pobudzająco, a co za tym idzie przyspieszy nasz metabolizm.

ĆWICZ I JESZCZE RAZ ĆWICZ

Im więcej tkanki mięśniowej, tym łatwiej będzie nam utrzymać smukłą sylwetkę. Każdy kilogram naszych mięśni zużywa około 100 kalorii dziennie. Postawmy więc na regularne treningi siłowe, możemy np. ćwiczymy w domu z ciężarkami, albo zastosujmy serię ćwiczeń aerobowych. Gdy zastąpimy naszą tkankę tłuszczową mięśniami, nasz metabolizm wzrośnie, aż o 45%!!! Ćwiczenia na które się zdecydujemy wykonujmy powoli i dokładnie, w ten sposób wspomagamy nasz metabolizm i nasz organizm spala kalorie jeszcze 72 godziny po wysiłku. Decydując się na bardziej dynamiczny wysiłek typu kardio np. rower albo bieganie ćwiczmy przynajmniej 40 minut.
Życzymy powodzenia i mamy nadzieję, że powyższe porady pomogą Wam w walce ze zbędnymi kilogramami i w osiągnięciu spektakularnego sukcesu. Powodzenia.

Zobacz także

10 ciekawych zastosowań kalafiora

Znany każdemu kalafior wydaje się niepozornym warzywem o niezbyt miłym zapachu wydzielającym się podczas gotowania. Jednak …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi