Domowe lody z truskawek
Domowe lody to nie wymysł ani nieosiągalne zadanie, lecz przysmak w zasięgu ręki. Wystarczą chęci oraz dobre produkty, z których można zrobić deser, idealny na największe, letnie upały. Jeśli chcesz poczęstować gości lodami z truskawek, ten artykuł jest specjalnie dla Ciebie.
Domowe lody na jogurcie
Szykując lody truskawkowe dobrze jest zadbać o to, by były lekkie i kremowe. W końcu mają uprzyjemnić letni podwieczorek, a latem rzadko ma się ochotę na ciężkie dania oraz desery. Na szczęście uzyskanie wymarzonych lodów jest możliwe, choć najpierw trzeba zebrać następujące składniki:
- 100 g cukru,
- 500 g truskawek,
- 300 ml śmietany kremówki,
- 200 ml mleka skondensowanego,
- świeże truskawki,
- mięta.
Śmietanę kremówkę oraz mleko skondensowane wymieszać razem w misce. Powinny dobrze się połączyć, więc można użyć do mieszania miksera. Po zmieszaniu obu elementów należy przelać je do blendera.
Truskawki bardzo dokładnie umyć i pozbawić zielonych szypułek. Jeśli owoce są większe najlepiej pokroić je na mniejsze części, natomiast jeśli są małe można je od razu wrzucić do mieszanki śmietanowej. Dosypać cukier. Zwykły, biały cukier można zastąpić cukrem brązowym albo 1 dużym i dojrzałym bananem, ponieważ banany nadają deserom bardzo słodki, lecz nie dominujący smak. Wszystkie składniki miksować razem, aż uzyska się gładką, różową konsystencję. Przelać uzyskaną masę do pojemnika plastikowego, po czym włożyć do zamrażalnika na 5-6 godzin. Lody należy co 30 minut wyjmować z lodówki i mieszać, żeby ustrzec je przed powstaniem kryształków lodu, po czym znowu wkładać do zamrażalnika. Po całkowitym zamrożeniu podawać z dodatkiem świeżych owoców albo liści mięty.
Domowe lody z miętą
Wysokie temperatury sprawiają, że marzy się przede wszystkim o orzeźwieniu, które mogą dać lody. Jeśli doda się do lodów mięte, można uzyskać jeszcze bardziej odświeżający smak. Oto prosty sposób, jak zrobić truskawkowy przysmak z ziołami.
Przede wszystkim konieczne jest zgromadzenie odpowiednich produktów, bardzo świeżych, co dotyczy wszystkich lodów domowych. Świeżość pozwala ustrzec się przed ewentualnymi problemami ze strony układu pokarmowego. Potrzebnymi składnikami są natomiast:
- 500 g jogurtu naturalnego,
- 750 g truskawek,
- 3 łyżki cukru pudru,
- ½ cytryny,
- 1 garść mięty świeżej.
Jogurtem wstrząsnąć i przelać do blendera. Truskawki dokładnie umyć, usunąć szypułki, pokroić owoce na mniejsze kawałeczki i dodać do nabiału. Wsypać cukier. Liści mięty umyć dokładnie pod bieżącą wodą, dorzucając do pozostałych elementów. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, a następnie wycisnąć z niej cały sok dodając do przyszłych lodów. Zmiksować całość bardzo dokładnie tworząc ze składników gęstą, jednolitą masę, gotową do przelania do pojemnika z pokrywką. Wstawić całość do zamrażalnika na 6-8 godzin. Jednak nie wolno zapomnieć o lodach przez ten czas. Niezbędne jest mieszanie ich co pół godziny, żeby mieć pewność, że nie pojawią się kryształki lodu. Orzeźwiające lody podawać po wyznaczonym czasie, z dowolnymi dodatkami.