Podstawy tworzenia drinków w domowych warunkach
Żeby zostać domowym barmanem najważniejsza jest chęć spędzenia miłego czasu i eksperymentowania. Do rozpoczęcia przygody barmańskiej wystarczy niewiele: shaker lub jeśli nie mamy to słoik z nakrętką, skromny wybór alkoholi, szklanki, lód, cytryna i cukier.
Lód do drinków
Lód jest bardzo istotny w produkcji drinków. Musi być odpowiednio zimny i musi być go dużo i najlepiej jak jest zrobiony z dobrej źródlanej wody. Jeśli nie masz w domu odpowiedniej ilości lodu możesz udać się do sklepu lub na stację benzynową i kupić worek gotowego lodu. Jeśli do drinków potrzebny jest lód kruszony możesz użyć domowego sposobu – umieść kostki lodu w czystej ściereczce i rozbij młotkiem. Idealny nie będzie, ale to jedyna tania metoda aby pokruszyć lód w domu. Istnieją co prawda domowe kruszarki do lodu, ale te sporo kosztują. Kruszony lód szybciej chłodzi i jest konieczny do sporządzenia niektórych drinków.
Cytryna i cukier do drinków
Kolejnymi elementarnymi składnikami w robieniu drinków są cytryny i cukier. Co prawda w większości przepisów używa się limonek, ale te są droższe i trudniejsze do zdobycia, a cytryny na początku w zupełności wystarczą.
Podobnie jest z cukrem. Bardziej pożądany jest cukier brązowy, ale na początek wystarczy zwykły biały. Cukier słabo rozpuszcza się w zimnej wodzie dlatego też możesz skorzystać z syropu cukrowego. Aby go przyrządzić zagotuj litr wody, wsyp kilo cukru, wymieszaj do całkowitego nierozpuszczenia i wystudź. Gotowy syrop cukrowy możesz kupić w sklepie.
Jakie alkohole wybrać do drinków?
Zawartość barku powinna zależeć od tego co lubisz. Elementarny zestaw powinien zawierać biały, mocny alkohol – wódkę lub rum, oraz lżejsze: wermut, likiery (np. owocowe). Do tego świeże, owoce, soki, napoje gazowane.
Aby zrobić drinka wrzuć owoce do słoika, rozgnieć je łyżką, wlej wódkę, likier, sok z cytryny, syrop cukrowy, uzupełnij sokiem i lodem. Zakręć słoik i potrząsaj nim energicznie, aby składniki się połączyły i schłodziły. Po wymieszaniu spróbuj i popraw smak jeśli trzeba.
Przy tworzeniu drinków ważna jest równowaga 3S (strong, sweet, sour) czyli mocy, słodyczy i kwaskowatości. Dodajesz za dużo soku z cytryny, musisz dodać cukru. Przesadziłeś z alkoholem musisz ratować drinka wodą lub sokiem.
Tworząc drinki możesz posłużyć się gotowymi przepisami, ale warto samemu poeksperymentować, najlepiej ze znajomymi. Zasady są proste – używaj sezonowych owoców dostępnych w sklepie. Łącz owoce krajowe z krajowymi, egzotyczne z egzotycznymi, leśne z leśnymi.
Alkohole białe łatwo łączą się z wieloma dodatkami: owocami, kawą, sokiem pomidorowym, przyprawami. Gorzej jest z drinkami na bazie whisky, brandy, ciemnego rumu. Mają one zdecydowany smak i wymagają większej staranności w doborze dodatków. Możesz skorzystać z gotowych przepisów lub dobrać składniki samemu. Wlej whisky do szklanki i drugie tyle wody. Powąchaj i zastanów się co czujesz i co będzie pasowało: orzechy, kawa, suszone owoce, czekolada?
Wykaż się własną inwencją przy tworzeniu drinków. Łącz smaki i próbuj do uzyskania pożądanego efektu, aż stworzysz własnego oryginalnego drinka.Na przykład połącz miętę z rozgniecionym zielonym ogórkiem, uzupełnij żubrówką i sokiem jabłkowym. Albo rozgnieć truskawki z odrobiną octu balsamicznego dodaj wódkę i sok z limonki. Do krwawej Mary możesz dodać odrobinę chrzanu lub listki bazylii. Nie bój się eksperymentować.
Ważny jest również sposób podania drinka.Na przykład udekoruj ścianki szklanek rozpuszczaną czekoladą i wstaw je do lodówki. Używaj kolorowych kostek lodu (zrobionych z zamrożonego soku) lub z zamrożonymi w nich owocami. Można moczyć brzeg kieliszka sokiem z cytryny, a następnie moczyć je w cukrze – uzyskamy fajny efekt bez posiadania umiejętności barmańskich.
Fantazja przede wszystkim!
Z czasem możesz uzupełniać sprzęt o podstawowe urządzenia: shaker, miarkę (jigger), kieliszki martini, niskie i wysokie szklanki. Niższe służą to drinków mocniejszych, wyższe do słabszych z dodatkiem owoców, warzyw i napoi gazowanych. Jeśli chodzi o zawartość barku poza białymi alkoholami (wódka, dżin, rum, tequila) warto mieć whisky, likiery (owoce, kawowe, blue curacao) a z napojów tonik, soki owocowe. Nie warto natomiast stosować syropów smakowych. Fałszują one smak i są bardzo słodkie. Prawdziwe mojito powinno być z miętą, nie z syropem miętowym.
Kilka zasad robienia drinków
- Nie ma znaczenia kolejność w jakiej będziesz wrzucał składniki do shakera (słoika), ale lód wrzucaj na końcu.
- Unikaj łączenia mocnego alkoholu z więcej niż z dwoma likierami.
- W kieliszku martini nie powinno być nic poza mieszanką alkoholi z napojami. W szklankach może się znaleźć lód, owoce, warzywa, przyprawy.
- Zanim podasz drinka spróbuj go. Zanurz słomkę na głębokość kilku centymetrów w gotowym napoju, zatkaj ją kciukiem i przenieś do ust. Popraw drinka jeśli trzeba i podawaj.