Przepis na deser tysiąca płatków
Istnieją desery, które są wpisane w kanon sztuki kulinarnej i traktowane z najwyższym uznaniem. Jednym z nich jest francuski deser tysiąca płatków – delikatny, efektowny i bardzo smaczny – podawany jest w dobrych cukierniach oraz kawiarniach, ale można zmierzyć się z jego wykonaniem również we własnym domu.
Deser dla prawdziwych smakoszy
Deser tysiąca płatków to bardzo romantyczna oraz piękna nazwa, która przywodzi na myśl coś pięknego i delikatnego. Po francusku deser nazywa się mille feuille i trzeba zaznaczyć, że Francuzi są z niego niezwykle dumni. Z pewnością oddaje on słynną francuską estetykę oraz elegancję. Będąc w Paryżu nie można odmówić sobie tego przysmaku, podawanego wraz z mocną kawą w jednej z licznych knajpek.
Aby poczuć się jak na luksusowej wycieczce można zrobić deser – uznawany za jeden z najsłynniejszych na świecie – samodzielnie, we własnej kuchni. Potrzeba do tego jedynie chęci, czasu i składników spożywczych.
Deser tysiąca płatków – składniki i przygotowanie
Wykonanie deseru tysiąca płatków bazuje na kilku składnikach, jednak nie jest ich przesadnie wiele, chyba że chce się zrobić bardziej skomplikowaną wersję, czyli dodać masę budyniową albo krem waniliowy. Poniżej przedstawiamy przepis nieco łatwiejszy, mianowicie z bitą śmietaną. W tym celu potrzebne będą:
- 120 g ciasta francuskiego,
- 100 g malin,
- 40 g cukru pudru,
- 200 ml śmietany kremówki 36%,
- wiórki czekoladowe.
Pierwszy krok pieczenia
Od razu na wstępie trzeba włączyć piekarnik, rozgrzewając go do temperatury 200 st. Celsjusza. W nagrzanym piekarniku ciasto francuskie upiecze się zacznie lepiej. Przy okazji szybciej się upiecze, skracając czas oczekiwania.
Drugi krok pieczenia
Ciasto francuskie rozłożyć płasko na blacie kuchennym albo stolnicy. Podstawowy przepis na deser tysiąca płatków zakłada ciecie ciasta na prostokąty już po jego upieczeniu, jednak my podajemy przepis prosty, lecz urozmaicony. Z ciasta należy wyciąć 6 kółek o średnicy 6-7 cm. Można do tego użyć foremki do ciastek albo szklanki.
Gotowe kółeczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o odstępach pomiędzy każdym kółkiem. Po ułożeniu zakryć ciasto drugą warstwą papieru do pieczenia i w miarę możliwości zakryć ją drugą blachą. Spowoduje to, że ciasto nie urośnie za wysokie, co mogłoby się zdarzyć bez odpowiedniego zabezpieczenia. Tak przygotowaną blaszkę włożyć do piekarnika na 15 minut.
Trzeci krok pieczenia
Upieczone, zarumienione mocno kawałki ciasta wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia. W międzyczasie ubić śmietanę. Przed ubijaniem powinna zostać mocno schłodzona. Następnie należy przelać ją do wysokiej miski i zacząć ubijać, pod koniec ubijania dodając cukier puder, dla uzyskania bardziej puszystej konsystencji. Po jej wykonaniu można przejść do składania deseru w jego elegancką formę.
Czwarty krok pieczenia
Z podanego przepisu można uzyskać dwa desery tysiąca płatków, jednak jeśli chce się zrobić więcej, wystarczy przygotować podwójną ilość produktów.
Wszystkie uzyskane z ciasta kawałki posypać obficie cukrem pudrem. Następnie na pierwszy z nich nałożyć łyżeczką bitą śmietaną, potem przemyte wodą maliny i na nie położyć kolejny kawałek ciasta. Znów nanieść śmietanę, owoce, ciastko i jeszcze raz posypać cukrem pudrem tworząc na ostatnim ciastku grubą warstwę. Ozdobić ją malinami i wiórkami czekoladowymi. Można dodatkowo zmrozić ciastko w lodówce albo od razu podawać, rozkoszując się rozpływającym się w ustach smakiem.