Jak zrobić bezy, nugaty?

Zróbmy większe bezy

Bezy będą okazale i wyrośnięte, jeżeli przed ubijaniem masę z białek oraz cukru wzbogaci się odrobiną proszku do pieczenia.

Praktyczne porady przy przygotowywaniu bezy

Zdarza się, że piana z białek nie chce się ubić. Aby uniknąć takiej niespodzianki, trzeba używać zupełnie suchych naczyń i sprzętów. Przed ubijaniem warto też dodać do białek szczyptę soli lub 2-3 krople soku z cytryny.

Schładzanie tortu bezowego

Tort na bezowych blatach po przełożeniu kremem powinien postać w lodówce przynajmniej 2 godziny. Dzięki temu bezy zwilgotnieją i nie będą się kruszyć podczas krojenia.

Wykorzystaj pokruszone bezy

Nawet pokruszone blaty beżowe lub ciasteczka mogą posłużyć do przygotowania deseru. Wystarczy posypać nimi lody albo wymieszać je z owocami i polać bitą śmietaną.

Zobacz także

10 sposobów na zastosowanie oleju kokosowego

Zastosowania oleju kokosowego Olej kokosowy jest darem natury, z którego trzeba korzystać jak najczęściej. Nie oznacza to jednak stosowania …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi