Zróbmy większe bezy
Bezy będą okazale i wyrośnięte, jeżeli przed ubijaniem masę z białek oraz cukru wzbogaci się odrobiną proszku do pieczenia.
Praktyczne porady przy przygotowywaniu bezy
Zdarza się, że piana z białek nie chce się ubić. Aby uniknąć takiej niespodzianki, trzeba używać zupełnie suchych naczyń i sprzętów. Przed ubijaniem warto też dodać do białek szczyptę soli lub 2-3 krople soku z cytryny.
Schładzanie tortu bezowego
Tort na bezowych blatach po przełożeniu kremem powinien postać w lodówce przynajmniej 2 godziny. Dzięki temu bezy zwilgotnieją i nie będą się kruszyć podczas krojenia.
Wykorzystaj pokruszone bezy
Nawet pokruszone blaty beżowe lub ciasteczka mogą posłużyć do przygotowania deseru. Wystarczy posypać nimi lody albo wymieszać je z owocami i polać bitą śmietaną.