Kurczak, indyk lub kaczka będą miały chrupiącą i pięknie zrumienioną skórkę, jeśli przed pieczeniem natrze się umytą oraz osuszoną tuszkę miodem lub cukrem i na kilka godzin wstawi do lodówki.
Jak długo piec kurczaka?
Podczas pieczenia w piekarniku całego indyka, kaczki lub gęsi przyjmuje się następującą zasadę wagową: każdy kilogram mięsa wymaga l godziny pieczenia.
W jakiej temperaturze piec kurczaka?
Kurczęta i indyki na początku najlepiej piec w temp. 200 st. Gdy mięso się zrumieni, temperaturę zmniejsza się do 180 st., aby drób wolno się dopiekał. To bardzo ważna zasada, bo zbyt niska temperatura wpływa na długość pieczenia i powoduje wysuszanie się mięsa i jego twardnienie. Przy zbyt wysokiej temperaturze mięso staje się zaś suche i łykowate.
Podczas pieczenia….
Pamiętaj drób powinno się piec pod przykryciem. Jeśli jednak na 10-15 minut przed końcem pieczenia okaże się, że skórka nie jest wystarczająco rumiana i chrupiąca, należy zdjąć pokrywkę. Żeby mięso było soczyste i delikatne w smaku, podczas pieczenia powinno się je jak najczęściej polewać wytworzonym sosem. W razie potrzeby można użyć do polewania bulionu.