Cholesterol: Jak go skutecznie obniżyć?
Dynia dobra na obniżenie cholesterolu
Wiemy doskonale o tym, iż dynia jest produktem niskokalorycznym i niskotłuszczowym, ale jadamy ją zazwyczaj tylko w sezonie, a szkoda. Jedzenie dyni przez cały rok doskonale przysłuży się do naszej walki z cholesterolem, a to dlatego, że olej zawarty w pestkach dyni hamuje odkładanie się cholesterolu w naszym organizmie. Jedzmy więc, również po za sezonem, takie produkty jak: pieczywo z pestkami dyni, posypujmy nimi dania np. sałatki i makarony, jak również włączmy do naszej diety olej z pestek dyni.
Olej rzepakowy pomaga obniżyć cholesterol
Traktujemy go trochę pobłażliwie, a to duży błąd. Olej rzepakowy to jeden z najzdrowszych olejów. Posiada on korzystny skład kwasów tłuszczowych omega – 6 i omega – 3, zadziwiające, że aż 10 razy większy niż oliwa z oliwek. Olej z rzepaku, zawiera również fitosterole, to związki, które doskonale wspomagają utrzymanie cholesterolu we krwi na prawidłowym, zdrowym poziomie.
Tłuste awokado na walkę z cholesterolem
Mamy o nim złą opinię, wiemy, że jest tłusty i kaloryczny i to się zgadza, ale mało kto z nas wie, że właśnie awokado jest bogate w cenne kwasy tłuszczowe. Tak więc stosując przez tydzień dietę bogata w awokado, poziom złego cholesterolu znacznie nam się obniży. Większość przepisów poleca dodawanie awokado tylko do deserów, a ten owoc jest równie doskonałym składnikiem wszelkiego rodzaju sałatek. Zróbmy sobie prosta sałatkę z gruszki, kiwi i awokado. Dodajmy sok z wyciśniętej cytryny i 2 łyżki jogurtu naturalnego. Proste, smaczne i genialnie wspomagające nas w naszej walce z cholesterolem.
Fasola i rośliny strączkowe obniżają cholesterol
Cenimy rośliny strączkowe, ponieważ są bogatym źródłem białka, ale czy wiemy o tym, iż zawierają one również bardzo dużo błonnika? Błonnik to taki mały czyściciel, działa jak szczoteczka, wymiata z naszego organizmu tłuszcze i co bardzo ważne zmniejsza przyswajanie cholesterolu. W walce z obniżeniem złego cholesterolu zalecane jest przez 3 miesiące zjadanie pół filiżanki gotowanej fasoli dziennie. Doskonała w diecie jest również pasta fasolowa do pieczywa. Fasolę z puszki miksujemy z oliwą, czosnkiem i ulubionymi ziołami. Tak powstała pastą smarujmy nasze kanapki najlepiej codziennie przez okres 2-3 miesięcy, a sami przekonamy się jak bardzo się nam przysłużyła.
Orzechy kontra cholesterol
Zawierają dużo kalorii to fakt, ale to jedyna ich wada, oprócz tego mają wiele zdrowotnych zalet. Właśnie dlatego garść, ponieważ udowodniono iż takiej małej ilości orzechów znacznie obniża poziom LDL, najważniejsze bez efektu przybierania na wadze. To nie jest trudne, zadbajmy więc o to aby codziennie zjadać małą garść orzechów: laskowych, włoskich, makadamia albo brazylijskich.
Morskie ryby i cholesterol
Nie unikajmy ich tylko dlatego, że są tłuste. Jedzmy ryby 3 razy w tygodniu, oczywiście z pożytkiem dla naszego zdrowia, zawierają one bowiem kwasy tłuszczowe omega-3. Najwięcej tych pożytecznych kwasów znajdziemy w takich rybach jak: halibut, łosoś, śledź, dorsz, makrela i sardynki. Jeśli nie koniecznie chcemy jadać ryby na obiad, jedzmy z nich zdrowe i małe przekąski. Wystarczy kawałek łososia posmarować białym serkiem o niskiej zawartości tłuszczu i gotowe.
Cudowna natka pietruszki wspomaga obniżanie cholesterolu
To nie tylko produkt służący do dekoracji naszych potraw, ale doskonałe warzywo zbijające cholesterol. Dzieje się tak, ponieważ pietruszka zawiera witaminę C, która wymywa z naszego organizmu nadmiar cholesterolu z tętnic. Jest doskonale prostym i łatwo dostępnym produktem, który możemy dodawać praktycznie wszędzie: do dań, zup, sałatek, nawet na kanapkę. Dodawajmy ją więc wszędzie gdzie tylko się da, także do jogurtowych sosów albo jedzmy samą, posypaną szczyptą soli z dodatkiem czosnku i masełka.
Czosnek, a cholesterol
Siemię lniane w walce z obniżaniem cholesterolu
To produkt doskonale znany wrzodowcom, ale dba on również o nasz układ krążenia. Codzienne spożywanie 2 łyżek siemienia lnianego spowoduje znaczny spadek cholesterolu. Można również stosować zmielone siemię i dodawać ja do: jogurtów, płatków śniadaniowych czy wypiekanego przez nas domowego chlebka.
Filiżanka zielonej herbaty pomoże zbić cholesterol
Znamy ją doskonale, fantastycznie pomaga nam w odchudzaniu, ale także w pozbyciu się z naszych tętnic złego cholesterolu. Skąd w herbacie takie zdrowotne właściwości? Otóż zielona herbata zawiera w swoim składzie związki antyoksydacyjne. Redukują one wchłanianie cholesterolu w jelitach. Zapewniam, iż spadek cholesterolu nastąpi już po 3 tygodniach picia zaledwie jednej filiżanki herbaty dziennie.
Możemy być zaskoczeni, iż w tak łatwy sposób i ogólnie dostępnymi produktami, możemy pomóc sobie w redukcji złego cholesterolu, a co najważniejsze bez środków farmakologicznych. A jedna to prawa, będące w każdy domu produkty to bogactwo związków, które skutecznie pomogą nam obniżyć cholesterol, a przy okazji wzmocnić naszą odporność i przyśpieszyć trawienie. Każdy z nas, w prosty i tani sposób, może spróbować pomóc samemu sobie, a przy okazji zapewnić zdrową antycholesterolową dietę reszcie rodziny. Spróbować naprawdę warto.