Radosny i szczęśliwy pies to taki, którego roznosi energia, ma lśniącą sierść i błyszczące oczy. Za te cechy w dużej mierze odpowiedzialna jest prawidłowa dieta.
Nie dajmy się zwieść słodkim oczom naszego pupila, oczekującego na kęs z naszego stołu. Pies powinien dostawać specjalnie przygotowany zdrowy pokarm dostosowany do jego wieku i potrzeb. Dzięki odpowiedniej diecie nasz pies zawsze będzie zadowolony, ciesząc się bardzo dobrą kondycją.
Zasady przygotowania posiłków dla psów
- Jedzenie dla psów nie powinno zawierać żadnych przypraw oraz soli.
- Karmę dajemy zawsze świeżą, w czystej misce, o stałej porze i w tym samym miejscu.
- Dużym psom miskę z karmą należy postawić na podwyższeniu. Ułatwi to pupilowi przełykanie.
- Psa należy karmić zawsze po spacerze, a nie przed. Po jedzeniu psu powinno zapewnić spokój przynajmniej przez dwie godziny. Intensywny wysiłek z pełnym żołądkiem może doprowadzić do jego rozszerzenia, a następnie skręt (zwłaszcza u dużych ras).
Jak często karmić psa?
Ilość posiłków uzależniona jest od wieku psa.
- Od szóstego tygodnia życia szczenięta mogą już jeść wyłącznie pokarm stały. Powinny go dostawać 4 razy dziennie w porcjach dostosowanych do wielkości rasy.
- Od piątego miesiąca życia podajemy karmę 3 razy dziennie.
- Po dziewiątym miesiącu życia wystarczy 2 razy dziennie.
- Dorosłe psy mogą dostawać tylko jeden posiłek dziennie, jednak zdrowsze będzie podawanie dwóch posiłków w mniejszych porcjach.
Jakie gotowe karmy dla psa wybrać?
Kupując gotowe karmy wybierajmy te od sprawdzonych producentów. Czytajmy etykiety zwracając uwagę na składniki. Podstawowym składnikiem powinno być mięso, a nie produkty pochodzenia zwierzęcego – taka karma zawiera mniej białka i jest gorzej przyswajalna przez psa. Świeże karmy charakteryzują się ostrym zapachem, który wpływa na smakowitość.
Najlepszym testem na jakość karmy jest test wydalania – im mniej pies wydala tym więcej przyswaja. Karmy dobre jakościowo są niestety droższe, ale podaje się jej mniejszą ilość. Ważna jest również informacja o konserwantach i przeciwutleniaczach, które zapobiegają psuciu się żywności. Wybierajmy te konserwowane naturalnie (np. przy użyciu witaminy E i ekstraktu z rozmarynu). Unikajmy sztucznie barwionego jedzenia. To niepotrzebne faszerowanie psa chemią.
Gotowe karmy dobrej jakości i od uznanych producentów są prawidłowo zbilansowanym i wysokoenergetycznym pokarmem. Zawierają niezbędne minerały i witaminy. Wielu producentów ma specjalne linie karm, np. dla psów małych czy bardzo dużych. Wszystkie karmy należy dawkować zgodnie z zaleceniami producenta.
Wielkość granulek powinna być dostosowana do wielkości psa. Nie mogą być za małe (pies będzie je łykał zamiast gryźć), ani za duże (małe psy będą miały problem z gryzieniem). Gryzienie granulek jest bardzo ważne, ponieważ psy w ten sposób czyszczą sobie zęby. Zapobiega to powstawania kamienia nazębnego, który powoduje choroby dziąseł. Należy również podawać psu gryzaki dentystyczne, których zadaniem jest czyszczenie psich zębów.
Przygotowanie jedzenia dla psa w domu
Jeśli przygotowujesz jedzenie dla psa w domu musisz pamiętać, aby jedzenie było zróżnicowane i zawierało następujące składniki:
- WARZYWA – zaleca się marchew, pietruszkę, buraki ćwikłowe i seler. Warzywa podajemy starte na tarce surowe lub gotowane. Są cennym źródłem witamin i błonnika. Powinny stanowić 30% dziennej racji żywieniowej.
- WĘGLOWODANY – ważne źródło energii. Dostarczają je makarony, kasze, płatki kukurydziane. Powinny stanowić 30% dziennej racji żywieniowej.
- BIAŁKO – podstawowy budulec organizmu. Najlepszym źródłem jest surowe lub ugotowane mięso. Ponadto jajka, ryby, twaróg. Białko również powinno stanowić 30% dziennej racji żywieniowej psa.
- TŁUSZCZ – jest źródłem energii. Uzupełnia dietę psa o witaminy A, D, E, K. Zalecany jest łój wołowy, olej słonecznikowy, lniany, sojowy. Nie powinien stanowić więcej niż 5 % dziennej racji ulubieńca.
- WODA – stały dostęp do nieograniczonej ilości.
Przy gotowaniu jedzenia dla psa nie używaj soli ani przypraw.
Czego nie można dawać psu do jedzenia?
Tych składników nie dawaj nigdy psu. Mogą mu poważnie zaszkodzić.
- KOŚCI – zwłaszcza drobiowe, jagnięce, wieprzowe i królika. Ostre kawałki kości mogą uszkodzić jelita
- CZEKOLADA – zawiera teobrominę, która jest silnie trująca dla psów. Tabliczka czekolady, szczególnie czarnej może nawet doprowadzić do zgonu psa.
- WĘDLINY – zawierają pikantne przyprawy i sól, które mogą doprowadzić do niewydolności nerek.
- CEBULA i CZOSNEK – najgroźniejsze w surowej postaci. Wywołują rozpad czerwonych krwinek i biegunkę.
- RABARBAR i SZCZAW – zawierają szczawiany, które mogą zakłócić pracę układu trawiennego, nerwowego i moczowego naszego psa.
- WINOGRONA i RODZYNKI – nawet kilka sztuk może powodować niewydolność nerek.
- AWOKADO i PESTKI OWOCÓW – są trujące dla psów.
- MLEKO – może powodować biegunkę.
- ALKOHOL – etanol jest toksyczny dla psów. Chmiel z piwa może spowodować gorączkę, szybką pracę serca i w rezultacie zgon zwierzaka.
Dbanie o sylwetkę psa
Aby nie utuczyć naszego psa, należy nie dokarmiać go między posiłkami – ponieważ prowadzi to do otyłości. Otyłość u psów jest przyczyną wielu groźnych chorób: niewydolność krążenia, chorób serca, nerek, cukrzycy, problemów ze stawami. Niektóre rasy są szczególnie narażone na problemy z wagą są to np. jamniki, labradory, owczarki nizinne, mopsy.
Najprostszą metodą ustalenia czy pies jest otyły jest tak zwany „test żebrowy”. Stając nad psem, kładziemy obie ręce na jego żebrach, Jeżeli pokryte są cienką warstwą tłuszczu i są dobrze wyczuwalne to pies ma prawidłową wagę. Jeżeli warstwa tłuszczu jest dość gruba, a żebra słabo wyczuwalne – to już nadwaga. Jeżeli żeber nie wyczuwamy – to dowód, że pies jest otyły.
Zobacz też w jaki sposób karmić kota.