Wszyscy lubimy sałatki i ich połączenie z różnego rodzaju serami, ale jak często zastanawiamy się czy na pewno odpowiednio połączyliśmy ich smaki? Podpowiem wam więc, które sery wybrać i z jakimi składnikami je łączyć, by powstały najsmaczniejsze i zmysłowe połączenia w naszej kuchni. Poniżej przedstawiam więc sprawdzone zestawy.
- Sery twarde pleśniowe. Z dodatkiem serów typu blue przygotujemy bardzo wykwintne sałatki, które przyjemnie zaostrzą nam smak potraw i dodadzą im wyrazistości. Tego typu sery można łączyć z gorzką cykorią lub słodkimi owocami, np. z winogronami, gruszkami i pomarańczami, a znakomitym wykończeniem i uzupełnieniem sałatek są orzechy włoskie i winegret.
- Sery twarde i żółte. Sery typu cheddar, parmezan, edamski, gouda, ementaler i morski doskonale pasują do sałatek z szynką i makaronem, ale również z pieczarkami, winogronami, jabłkiem i selerem naciowym. Żółte i twarde sery można z powodzeniem kroić do sałatek w kostkę, jak również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Doskonale łączą się z sałatkowymi sosami na bazie majonezu.
- Miękkie i białe. Delikatne śmietankowe serki w plastrach, twarożki, a także ser mozzarella, bardzo dobrze pasują do wędzonego łososia jak również do kwaskowatych pomidorów, oraz słodkich sałatek z owocami i bakaliami. Natomiast słonawy ser feta pasuje zdecydowanie do świeżych warzyw jak i konserwowych.
- Miękkie pleśniowe sery. To sery, które są puszyste i kremowe w środku, a na wierzchu posiadają pleśniową skórkę np. camembert i brie. Są doskonałym dodatkiem do czerwonej fasoli, kurczaka, oraz świeżych warzyw: lodowej sałaty, ogórków, pomidorów i papryk. Polecam podawanie do niektórych sałatek kawałków camemberta panierowanego w tartej bułce i leciutko obsmażone.
Osoby, które tutaj trafiły szukały także:
– jaki ser żółty do sałatek
– jaki ser do sałatek
– jakie są najlepsze sery do sałatek
– jakie sery pleśniowe wybrać do sałatek
– jaki ser żółty do sałatek
– jaki ser do sałatek
– jakie są najlepsze sery do sałatek
– jakie sery pleśniowe wybrać do sałatek