Objawy grypy
Klasycznymi objawami grypy są wysoka gorączka (powyżej 38˚C), dreszcze, bóle głowy, gardła, mięśni i suchy kaszek. Katar występuje rzadko. W przeciwieństwie od zwykłego przeziębienia grypa rozwija się bardzo – czujesz się dobrze i wciągu godziny, dwóch „rozkładasz się”. Grypa jest poważną chorobą i nie można jej bagatelizować. Należy zostać w domu, najlepiej w łóżku przez 5-7 dni.
Najbardziej charakterystycznym objawem grypy są bóle mięśni – najczęściej bóle pleców i kończyn. Często ból ten bywa wędrujący i trudny do zlokalizowania. Występuje głównie w czasie pierwszych dwóch dniach grypy. Często bolą nas miejsca, w których wcześniej mieliśmy jakiś uraz. Ulgę przy bólach mięśni przyniosą popularne leki łagodzące objawy grypy takie jak theraflu czy gripex.
W początkowej fazie grypy pojawia się suchy kaszel i ból gardła. W tej fazie wydzielina z nosa jest rzadka. Dopiero później po dwóch, trzech dniach wydzielina gęstnieje a kaszel staje się mokry.
Jak uniknąć grypy?
Szczepienia, higieniczny styl życia, unikanie miejsc zatłoczonych, dieta, to podstawowe sposoby uniknięcia grypy.
Ostatnio popularne stały się szczepienia przeciw grypie. Mimo, że nie są darmowe coraz więcej ludzi sięga po ten rodzaj profilaktyki. Ostatnio często jej skuteczność bywa jednak poddawana pod dyskusję. Wirus grypy często mutuje, zmienia się, przez to co rok zmieniana jest szczepionka. Według badań skuteczność zależy od wielu czynników i średnio wynosi 67%.
Według Krajowego Ośrodka ds. Grypy szczepić powinny się osoby należące do następujących grup:
dzieci od 0,5 do 6 roku życia;
- osoby po pięćdziesiątce;
- osoby chore na przewlekłe choroby układu krążenia i oddechowego (w tym astmę);
- osoby otyłe i chore na cukrzycę;
- osoby, które w pracy spotykają dużo potencjalnych chorych: lekarze, nauczyciele, kontrolerzy, etc.
W czasie epidemii grypy starajmy unikać chodzenia po sklepach gdzie aż roi się od ludzi przenoszących wirusy. Zakupy róbmy większe ale rzadziej. Można skorzystać z opcji kupowania przez internet. Lecz nie zamykajmy się w domu na cztery spusty. Ruch na świeżym powietrzu: spacer, bieganie, jazda na rowerze hartuje ciało i zmniejsza ryzyko zachorowania na grypę o połowę.
W ramach ochrony w sezonie grypowym a także w czasie choroby warto włączyć do swojego menu kilka składników.
- Tran – zawiera dużo witaminy D, której brak nam w sezonie jesienno-zimowym. Witamina D podnosi w dużym stopniu naszą odporność.
- Czosnek – zabija on wirusy, bakterie oraz grzyby.
- Miód – przynosi ulgę przy podrażnieniu gardła.
- Herbata, zwłaszcza zielona zmniejsza ryzyko zachorowania na grypę. W czasie choroby zapewni odpowiednie nawodnienie (w czasie choroby dużo płynów tracimy wraz z potem). Pozwoli na lepsze odkrztuszanie wydzieliny zalegającej płuca, nawilży opuchnięte gardło.
- Ryby morskie, zwłaszcza tłuste zawierają wielonienasycone (DHA i EPA) zmniejszają stan zapalny i uaktywniają układ odpornościowy
Na następnej stronie przeczytaj jak leczyć grypę, a także jakie można mieć powikłania po nie leczonej grypie i kiedy należy udać się do lekarza.