Drożdżówki z budyniem i żurawiną

Drożdżówki z budyniem, bułki drożdżowe, drożdżówki przepis, przepis na drożdżówki, jak zrobić drożdżówki,
Drożdżówki z budyniem

Przepis na drożdżówki z budyniem i żurawiną

Żurawina najczęściej kojarzy się z sosem używanym do mięsa. Można jej również używać do deserów. Dziś podamy przepis na pyszne drożdżówki z masą budyniową i suszonymi jagodami żurawiny.

Składniki na bułki drożdżowe

Ciasto drożdżowe:

  • ½ kg mąki
  • szklanka ciepłego mleka
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • ½ szklanki cukru
  • 75 gram rozpuszczonego masła

Krem:

  • opakowanie cukru waniliowego
  • 450 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 100 gram suszonych żurawin

Wszystkie składniki na ciasto wrzuć do miski. Ręcznie lub robotem kuchennym wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.

Przygotuj krem. Do 100 ml mleka wsyp budyń i wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Kiedy mleko się gotuje wlej mleko z budyniem, gotuj chwilę ciągle mieszając. Na koniec gotowania wsyp suszoną żurawinę.

Ciasto drożdżowe rozrób. Uformuj z niego kulki i rozpłaszcz je w dłoniach. Rozpłaszczone kulki układaj na blasze pokrytej papierem do pieczenia, niezbyt gęsto – drożdżówki urosną podczas pieczenia. Na każdą porcję ciasta nałóż łyżką porcję kremu. Piecz w temperaturze 200˚C przez 25 minut.

Smacznego.

Zobacz także

Jak przygotować deser tysiąca płatków? Deser prosto z Francji

Przepis na deser tysiąca płatków Istnieją desery, które są wpisane w kanon sztuki kulinarnej i traktowane z najwyższym uznaniem. Jednym …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi