Przepis na drożdżówki z budyniem i żurawiną
Żurawina najczęściej kojarzy się z sosem używanym do mięsa. Można jej również używać do deserów. Dziś podamy przepis na pyszne drożdżówki z masą budyniową i suszonymi jagodami żurawiny.
Składniki na bułki drożdżowe
Ciasto drożdżowe:
- ½ kg mąki
- szklanka ciepłego mleka
- 1 opakowanie suszonych drożdży
- ½ szklanki cukru
- 75 gram rozpuszczonego masła
Krem:
- opakowanie cukru waniliowego
- 450 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 100 gram suszonych żurawin
Wszystkie składniki na ciasto wrzuć do miski. Ręcznie lub robotem kuchennym wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
Przygotuj krem. Do 100 ml mleka wsyp budyń i wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Kiedy mleko się gotuje wlej mleko z budyniem, gotuj chwilę ciągle mieszając. Na koniec gotowania wsyp suszoną żurawinę.
Ciasto drożdżowe rozrób. Uformuj z niego kulki i rozpłaszcz je w dłoniach. Rozpłaszczone kulki układaj na blasze pokrytej papierem do pieczenia, niezbyt gęsto – drożdżówki urosną podczas pieczenia. Na każdą porcję ciasta nałóż łyżką porcję kremu. Piecz w temperaturze 200˚C przez 25 minut.
Smacznego.