Gluten to cząsteczka białka, znajdująca się w zbożach, takich jak pszenica, żyto. Występuje w niemal każdym rodzaju pieczywa i kasz. Większość rodzajów chleba również zawiera to białko. Ludzie, którzy unikają produktów zawierających gluten robią to z dwóch powodów: są uczuleni (chorują na celiakię), albo wierzą, iż gluten powoduje problemy zdrowotne. I mają rację, gdyż składnik ten może naprawdę szkodzić!
Gluten z łaciny oznacza klej
Określenie to nie powstało bez powodu. Gluten znajduje się głównie w produktach zbożowych, np. w chlebie. Czy zauważyliście, że chleb w ustach działa jak klej, ponieważ podczas żucia zamienia się w lepką papkę. Wyobraź sobie, co robi z Twoim żołądkiem i jelitami! Produkty z glutenem zatykają i oblepiają jelito grube i utrudniają swobodny przepływ w jelitach, spowolniają system trawienny, tworząc zaparcia i powodując niestrawność.
Gluten powoduje wytwarzanie przeciwciał
80% ludzi wytwarza przeciwciała wobec białka, otrzymywanego z cząsteczki glutenu zawartej w pszenicy. Co oznacza, że przeważająca część ludności, która spożywa gluten z pszenicy i innych zbóż jest na niego uczulony. To osłabia i spowalnia Twój układ odpornościowy, a głównym narządem systemu odpornościowego są właśnie jelita. Co więcej, wykazano że te przeciwciała atakują tkanki serca, przez co przyczyniają się do chorób serca.
Gluten zawiera fityniany
Składniki te wiążą się z minerałami, które dostarczamy z innych pokarmów. W rezultacie, gluten hamuje absorpcję minerałów, które są bardzo ważne dla organizmu, powodując niedobory tych składników.
Gluten może przyczyniać się do powstawania komórek rakowych
W wielu badaniach powiązano spożywanie glutenu z tworzeniem komórek nowotworowych (szczególnie wśród osób cierpiących na celiakię), i zarejestrowano wiele przypadków, które tego dowodzą. Gluten tworzy sprzyjające środowisko do rozwoju nowotworu, powoduje niedobory ważnych minerałów w organizmie, co prowadzi do ogólnego osłabienia organizmu. Osłabia także układ odpornościowy co oznacza, że organizm nie potrafi skutecznie zwalczać komórek rakowych.
Warto więc ograniczyć spożywanie glutenu i skorzystać z produktów, które nie zawierają tego składnika. Jeśli znacz jakieś ciekawe, proste przepisy na dania bezglutenowe, podziel się nimi w komentarzach.