Porady na grilla
Maj to początek sezonu grillowego, ciepłe dni, słońce skłaniają nas do wyjazdów na działki, ogródki i spotkania ze znajomymi na łonie natury. Przedstawię więc kilka praktycznych porad jak dobrze przyrządzić dania z grilla.
Drób, jest mięsem chudym, ale i często po przyrządzeniu suchym, polecam więc, aby pierś z kurczaka i indyka przyrządzić w folii aluminiowej np. razem z pokrojonymi w plastry pieczarkami i cebulą. Zapobiegniemy w ten sposób wysychaniu mięsa. Jeżeli chodzi o udka i skrzydełka, aby nabrały złotego koloru i były chrupiące, polejmy je odrobina miodu, a świeże lub suszone zioła dodadzą mięsu wspaniałego, kuszącego aromatu.
Wieprzowina – do jej grillowania najlepiej będzie, użyć polędwicy, schabu, karkówki, a także żeberek. Żeby mięso po grillowaniu było soczyste, najlepiej zamarynować je dzień wcześniej w aromatycznej zalewie.
Wołowina, ponieważ jest znacznie delikatniejsza niż wieprzowina i znacznie bardziej krwista, powinna być przygotowana w ten sam sposób, co wieprzowina, ale z uwagi na liczne, grube ścięgna powinna być poddana nieco dłuższemu grillowaniu niż wieprzowina.
Ryby i owoce morza
Jeżeli mamy mniejsze rybki, zawsze grillujemy je w całości, natomiast większe okazy warto pokroić w dzwonka. Polecam zastosowanie podobnej zasady, jak w przypadku drobiu, czyli w całości zawijamy rybki w folię aluminiową, do środka, można dodać odrobinę masła z zieloną pietruszką i czosnkiem, albo świeżymi przyprawami. Owoce morza wystarczy opiekać kilka minut w folii aluminiowej, koniecznie z dodatkiem czosnku i masła.
Warzywa, można je przyrządzać na słono i ostro. Stanowią idealny dodatek do grillowanych mięs. Pamiętajmy , aby je przyprawić odpowiednio wcześniej przed pieczeniem(wystarczy 30min przed). Warzywa grillujemy króciutko, zbyt długo pozostawione na ruszcie będą za miękkie i zaczną brzydko się rozpadać. Warzywa o delikatniejszej skórce, trzeba zdecydowanie piec w folii aluminiowej.