Pesto, chociaż brzmi obco staje się coraz popularniejszym dodatkiem w kuchni. Orzeźwiające, wyraziste w kolorze, smaczne, może być częścią kanapek albo elementem spaghetti. Można je wykonać z różnych składników, a co najważniejsze warto je wykonać i zjadać codziennie. Jeśli znacz już nasz przepis na klasyczne włoskie pesto, to być może te poniżej również przypadną Ci do gustu.
Pesto z zielonego groszku
Zielone pesto wygląda bardzo efektownie i jest niezwykle zdrowe. Żeby przygotować danie we własnej kuchni trzeba najpierw zebrać
- ½ szklanki liści bazylii,
- 1 szklankę mrożonego groszku,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- ½ ząbka czosnku,
- sól,
Ładny mrożony groszek przesypać na sitko i polewać ciepłą wodą, żeby go rozmrozić. Następnie do średniej wielkości rondla nalać wodę i posolić 1 łyżeczką soli. Zagotować całość, po czy wrzucić do wrzącej wody groszek. Gotować przez 4-5 minut, aby był miękki, po czy dokładnie odcedzić na sitku. Ponownie przełożyć do garnka. Czosnek obrać z łupinki i zmiażdżyć do w prasce prosto do garnka. Bazylię przemyć pod zimną wodą, posiekać dokładnie i wraz z przyprawami wrzucić do zielonego warzywa. Dodać masło, sok z cytryny i całość zmiksować na papkę, tworząc aromatyczne pesto na kanapki. Przechowywać w szczelnie zakręconym słoiczku maksymalnie przez trzy dni.
Pesto na czerwono – z fasolki czerwonej
Świetnie, zarówno do przekąsek, jak i na kanapki, prezentuje się pesto z fasolki czerwonej. Smaczne, ciekawe oraz bogate w składniki mineralne, w tym w żelazo. Do przyrządzenia go niezbędne będą:
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- 1 łyżeczka papryki mielonej,
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
- ¼ łyżeczki tymianku,
- ¼ łyżeczki ostrej papryki mielonej,
- natka pietruszki,
- pieprz świeżo mielony.
Pesto z czerwonej fasolki jest szczególnie smaczne z pieczywem ciemnym albo z krakersami i tacos.
Pesto migdałowe
Nie tylko zdrowe warzywa mogą stać się podstawą pesto. Równie dobrze w roli głównego składnika sprawdzą się migdały. Dzięki nim pesto będzie niezwykle aromatyczne i nada się w roli słodkawego dodatku do wielu przekąsek. Do jego przyrządzenia niezbędne są:
- 100 ml oleju sezamowego,
- 60 g migdałów mielonych,
- 2 garście bazylii,
- sól morska.
Bazylię dokładnie umyć pod zimną wodą, na sitku. Posiekać na mniejsze kawałki, po czym wrzucić do blendera. Migdały – bez łupinek, posiekane na mniejsze fragmenty albo migdałowe płatki – delikatnie posolić. Dodać do blendera, wsypać sól w dowolnej ilości, a na końcu wlać olej. Zacząć miksować wszystko na średnich obrotach maszyny. Jeżeli lubi się ostrzejsze smaki, można dodać ½ ząbka czosnku, lecz nie jest to konieczne. Migdałowe pesto nada się świetnie do przekąsek, do pieczywa pełnoziarnistego albo krakersów i biszkoptów.