Ciasto potrafi być wymagające. Czasem zdarza się, że niby wszystko robimy według przepisu, a mimo wszystko wyjmujemy z piekarnika zakalec. Najważniejsze to się nie poddawać. Ciasto potrafi być kapryśne i jego przygotowanie powinno przebiegać według określonych reguł, które warto poznać .
- Podczas wyrabiania ciasto drożdżowe „lubi” przyklejać się do rąk, aby temu zapobiec należy posmarować dłonie olejem lub masłem.
- Przed każdym wypiekiem należy przesiać przez sito mąkę, dzięki temu mąka nabierze powietrza i ciasto będzie pulchniejsze i lżejsze. To samo dotyczy innych sypkich składników np. kakao.
- Dodając proszek do pieczenia nie wsypuj go do rozrabianego ciasta tylko wymieszaj dokładnie z mąką.
- Jeśli przygotowujesz ciasto drożdżowe ważne są proporcje mąka – drożdże. Jeśli korzystasz ze świeżych drożdży powinno być ich od 2 do 5% wagowych mąki. Jeśli używasz drożdży suszonych (instant) powinno ich być około 4 razy mniej niż drożdży świeżych.
- Jeśli dodasz do ciasta zbyt dużo proszku do pieczenia to ciasto stanie się ciemne i będzie miało nieprzyjemny smak i zapach.
- Wszystkie składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Jeśli przechowujesz je w lodówce wyjmij je na godzinę przed rozpoczęciem przygotowania ciasta.
- Szczypta soli dodana do żółtek spowoduje, że ciasto będzie miało bardziej intensywny żółty kolor.
- Przed rozpoczęciem przygotowania ciasta sprawdź świeżość jaj. Świeże jajko wrzucone do wody opada na dno, nieświeże pływa po powierzchni.
- Masło wyciągnięte z lodówki szybciej będzie miękkie jeśli pokroisz je na kawałeczki.
- Wyrabiając ciasto zawsze mieszaj je w tym samym kierunku.
- Jeśli w cieście masz połączyć suche składniki z mokrymi zacznij od suchych i na nich kończ łączenie.
- Suche składniki dodawaj stopniowo. Wsypuj je dopiero, gdy uzyskałeś gładką masę.
- Zbyt dużo cukru spowoduje utworzenie ciemnej i przypieczonej skorupy na cieście. Przy zbyt małej ilości cukru ciasto nie dość, że ciasto nie będzie wystarczająco słodkie to może okazać się zbyt twarde.
- Szczypta soli dodana do ciasta wydobywa jego smak.
- Jeśli masz wymieszać ubitą pianę z białek z ciastem to dodawaj białko do ciasta i wymieszaj delikatnie za pomocą drewnianej szpatułki. Ciasto będzie bardziej puszyste.
- Piana z białek będzie sztywniejsza jeśli dodasz do niej szczyptę soli.
- Aby na kruchym cieście się robiły się dziury przed włożeniem go do piekarnika ponakłuwaj je widelcem lub nożem.
- Zawsze czekaj aż piekarnik nagrzeje się do odpowiedniej temperatury.
- Pamiętaj o odpowiedniej temperaturze. Zbyt wysoka może ściemnić i wysuszyć ciasto. Zbyt niska może doprowadzić do zbyt mocnego wyrośnięcia i „ucieczki” z formy.
- Formę do ciast wysmaruj dokładnie masłem i posyp mąką. Jeśli robisz ciasto czekoladowe zamiast mąki lepsze będzie kakao. Dzięki temu ciasto nie przyklei się. Zamiast smarować masłem możesz wyłożyć formę papierem do pieczenia
- Kiedy robisz biszkopt pamiętaj, aby podczas pieczenia nie otwierać drzwiczek. Przeczytaj artykuł -> jak zrobić udany biszkopt
- Kiedy w domu zaczyna intensywnie pachnieć ciastem to pierwszy znak, że ciasto jest gotowe. Jeśli wbijesz w ciasto patyczek i jest on suchy znaczy to, że ciasto jest gotowe.
- Kiedy ciasto jest już wypieczone warto wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić je na pół godzinki w spokoju. Chroni to ciasto przed opadnięciem.
- Ciasto będzie mniej lepić się do blachy jeśli po wyjęciu z piekarnika postawisz blachę na wilgotnej ścierce.
- Aby ciasto nie przywierało do półmiska lub patery, ma której będziesz je podawać posyp naczynie cukrem pudrem.
To już koniec porad na temat wypieku ciast.
Udanych wypieków 🙂
Zobacz też: