Syrop chrzanowy
Około 100 g świeżego utartego chrzanu wymieszać z ½ szklanki przegotowanej ostudzonej wody, odstawić pod przykryciem na 30 minut, wycisnąć przez płótno i dodać 100 g miodu. Powstały syrop pić 3 razy dziennie po łyżce stołowej przy kaszlu i nieżycie górnych dróg oddechowych. Dzieci jedną łyżeczkę od herbaty.
Wino chrzanowe
100 g utartego chrzanu zalać butelką wina. Po 24 godzinach przecedzić przez gęste płótno. Pić 3 razy dziennie po łyżeczce przy awitaminozie i fizycznym wyczerpaniu.
Piwo chrzanowe
Około 50 g świeżego korzenia drobno posiekać i zalać litrem piwa, pozostawiamy pod przykryciem na 1 dzień, odcedzamy i pić małymi porcjami w ciągu 2-3 dni w celu oczyszczenia nerek ze zbędnych złogów. Kurację można powtórzyć kilkakrotnie, ale z 4-5-dniową przerwą.
Nalewka chrzanowa
Około 100 g tartego chrzanu zalać szklanką czystej wódki, odstawiamy na tydzień w zakręconej butelce, odcedzić przez gęste płótno (a nawet wycisnąć pozostałość). Powstałą nalewką smarujemy chore miejsca przy bólach korzonkowych, rwie kulszowej, reumatyzmie.
Okład z miazgi
Utarty chrzan przykładać na chore miejsce, przykryć ceratką i trzymać aż do uczucia silnego pieczenia. Po zdjęciu okładu skórę wycieramy do sucha i smarujemy cienką warstwą wazeliny kosmetycznej.