Chłodząca mięta

mięta właściwości, mięta zapach, właściwości lecznicze mięty, mięta na żołądek, mięta działanie, mięta herbata, świeża mięta, suszona mięta, mięta w kuchni, mięta pieprzowa, mięta przyprawa
Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa (Mentha piperita)

W umiarkowanym klimacie Europy i Ameryki Północnej występuje 25 gatunków mięty. W Polsce w stanie dzikim można spotkać 8 gatunków z czego najważniejszą jest (dzięki dużej zawartości olejków zapachowych) jest mięta pieprzowa. Jest to roślina powstała ze skrzyżowania mięt dzikich – zielonej i nadwodnej.

Mięta pieprzowa jest byliną osiągającą 30-90 cm wysokości. Liście są owalnopodłużne, brzegiem nierówno ząbkowane, ostro zakończone i ułożone na łodydze naprzeciwlegle. Kwitnie zebrane są w kłosy, których kolor jest różowy, czerwonawy lub liliowy. Mięta ta nie zawiązuje nasion. Jest to spowodowane tym, że mięta pieprzowa jest mieszańcem dwóch gatunków a jej rozmnażanie możliwe jest jedynie wegetatywne przez dzielenie podziemnych rozłogów. Jest rośliną wprawdzie wieloletnią, ale w uprawach co 4 lata powinno się ją przesadzać na nowe miejsce. Najbardziej lubi ziemie żyzne, wilgotne, bogate w próchnicę i wapń oraz miejsca nasłonecznione. Ze względu na jej dużą ekspansywność należy oddzielać ja od innych roślin uprawnych, gdyż łatwo je zagłusza i staje się chwastem. Jest w pełni mrozoodporna. Miętę z powodzeniem można uprawiać na balkonie.

Surowcem lekarskim są liście, które można zacząć zbierać już drugiej połowie czerwca kiedy na szczytach pędów ukażą się pąki kwiatowe a po odrośnięciu zbiór można ponawiać. Liście zawierają dużo olejku miętowego (w którym 50% to mentol), kwas askorbinowy, karoten, rutyna, kwasy organiczne, pektyny, witaminy (prowitaminy A i C) oraz sole mineralne (m.in. potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, mangan, miedź i molibden).

Właściwości

  • Zwiększa ilość soku żołądkowego oraz żółci ułatwiając trawienie i przyswajanie pokarmów.
  • Mentol posiada działanie przeciwbakteryjne i nieznacznie uspokajające.
  • Olejek miętowy ma działanie odkażające i uspokajające. Stosuje się go zewnętrznie w nieżycie nosa, do inhalacji przy nieżytach gardła i oskrzeli.
  • Miętę stosuje się też w zaburzeniach nerwowych, bezsenności, migrenie, przeziębieniach — szczególnie z kaszlem, chrypką i koniecznością płukania gardła, a także przy nadciśnieniu.
  • Picie herbat (oprócz ulg dla żołądka) poprawia cerę.
  • Świeże liście nałożone do ukąszeń przez owady przynoszą ulgę.

Napar

1 łyżkę suszonych liści zalać szklanką wrzątku i pozostawić przez 15 minut pod przykryciem. Po przecedzeniu pić 3 razy dziennie w zaburzeniach trawienia na godzinę przed posiłkiem jako środek żółciopędny i po jedzeniu w bólach brzucha, wzdęciach, zgadze, odbijaniu, przy nerwobólach, bólach stawowych i mięśniowych, a także jako środek uspokajający.

Nalewka

100 g suszonych liści zalewamy 0,5 l 70% spirytusu i odstawić co najmniej na 7 dni. Pić 10-20 kropli 3 razy dziennie w dolegliwościach wymienionych przy naparze z mięty pieprzowej

Mięta znalazła swoje miejsce w kuchni. Herbaty, soki z dodatkiem liści są bardzo popularnym napojem orzeźwiającym i chłodzącym. Świeże liście dodaje się do mięs, sałaty, gotowanych ziemniaków (którym dodaje świeżości, jeśli te są ze starego zbioru), sosów, farszów, a nawet twarogów.

W przemyśle cukierniczym stosuje się olejek miętowy do produkcji orzeźwiających cukierków. W wielu krajach popularne są wreszcie miętowe wódki, likiery i poncze. Bardzo popularny jest orzeźwiający drink mojito (mohito): na dno szklanki 2 płaskie łyżeczki cukru trzcinowego, wycisnąć sok z połowy limonki, dodać liście mięty, dodać 45 ml białego rumu, lód i uzupełnić wodą. Idealny na upały.

Mięta ma również zastosowanie w kosmetyce. Zawarty w jej zielu mentol jest podstawowym surowcem do produkcji pasty do zębów, płynów do ust, kremów do masażu, dodatków do kąpieli i innych kosmetyków. Menton natomiast jest wykorzystywany jako składnik perfum.

Zobacz także

Jak podlewać kwiaty doniczkowe?

Podlewanie roślin doniczkowych Podlewając rośliny dostarczamy im niezbędnych składników do fotosyntezy, zapobiegamy ich przesuszaniu. Rośliny pobierają wodę …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi