Przepis na domowy chleb z ziarnami
Aby upiec chleb nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności i narzędzi. Wystarczy para silnych rąk, piekarnik oraz kilka składników. Samodzielne pieczenie chleba ma dużo korzyści. Oprócz ekonomicznych mamy pewność co się znajduje w naszym bochenku. Nie ma żadnych ulepszaczy, spulchniaczy.
Najlepsze chleby to te pieczone na zakwasie. Jednak chleb, którego przepis przedstawiamy wykonany jest na drożdżach. To idealna propozycja dla początkujących piekarzy.
Składniki potrzebne do wypieku chleba
- 2,5 szklanki mąki
- niepełna szklanka mleka
- 2 dag drożdży
- łyżka cukru
- garść pestek słonecznika i dyni
- łyżeczka mielonego siemienia lnianego
- łyżeczka soli
Przygotuj zaczyn: wymieszaj drożdże, cukier, łyżkę mąki i 3 łyżki ciepłego mleka. Odstaw do wyrośnięcia na jakąś godzinę.
Z mąki usyp kopczyk z wgłębieniem po środku, dodaj sól w głębienie wlej ciepłe mleko. Dodaj pestki dyni i słonecznika. Wyrób ciasto, które następnie włóż do miseczki, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto uformuj w wałek i włóż do podłużnej formy na ciasto. Przez środek zrób podłużne nacięcie nożem. Posyp siemieniem lnianym, odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Piecz temperaturze 180 stopni przez 45 minut.