Borówka czernica (Vaccinium myrtiłlus)
Borówka czernica popularnie zwana czarną jagodą jest krzewinką zasięgiem obejmującą niemal całą półkulę północną. Ta długowieczna roślina pokrywa runo 11% polskich lasów. W dobrych warunkach krzewinka urasta do ½ metra, najczęściej jednak nie przekraczają 30 cm. Borówka ma zielone sztywne pędy i jajowate listki długie na 2 cm. Kwitnie w kwietniu i maju tworząc nikłe, małe, zielonkawe kwiatki. Od pięciu di sześciu tygodni po kwitnieniu pojawiają się fioletowo-czarne jagody.
W ziołolecznictwie stosuje się liście jagody. Liście zbiera się po owocowaniu (sierpień, wrzesień). Na zbiór liści należy wybrać suchy dzień, należy zwracać uwagę czy rosa już obeschła. Zrywając listki należy zostawić na krzewince około 30% listowia i nie niszczyć szczytowych pędów, w przeciwnym razie roślina uschnie. Liście schną bardzo łatwo, wystarczą suszarnie naturalne.
Jagody należy zbierać do płaskiego sztywnego kosza, naczynie zmieniające kształt spowoduje pogniecenie owoców. Jagody suszy się w temperaturze 30°C, która później powinna wzrosnąć do 70°C. Należy zwrócić uwagę, żeby owoce nie stykały się i nie przypalały.