Biedrzeniec anyż (Pimpinelła anisum)
Prawdopodobnie roślina ta pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Uprawę anyżu w Europie rozpowszechnili Rzymianie. Do Polski został sprowadzony prawdopodobnie przez Benedyktynów. Obecnie występuje niemal wyłącznie jako roślina uprawna, czasem jako zdziczała.
Biedrzeniec anyż jest jednoroczną rośliną. Rozmnaża się z nasion (owoców), które wysiewa się wprost do gruntu w pierwszej połowie kwietnia. Nasiona anyżu można kupić w sklepach „Herbapolu” lub w aptekach pod nazwą owoc anyżu. Świeże pędy zebrane przed kwitnieniem, bywają stosowane jako przyprawa. Owoce anyżu dojrzewają pod koniec sierpnia, a ich zbiór rozpoczyna się w momencie żółknięcia łodyg i szarzenia owoców. Łodygi ścina się i suszy w pęczkach, baldachami do dołu. Potem młócone są owoce. Uzyskanie wartościowych owoców anyżu jest możliwe tylko wtedy, gdy lato jest ciepłe i suche.
Zawierające olejek eteryczny owoce pobudzają wydzielanie błon śluzowych w gardle, krtani, tchawicy; wzmagają wydzielanie soku żołądkowego i poprawiają pracę całego przewodu pokarmowego; działają mlekopędnie, co ma duże znaczenie dla matek karmiących. Anyż można stosować przy nieżycie oskrzeli, problemach z trawieniem, nerwicy układu pokarmowego, anginy i innych chorób związanych z zaflegmieniem układu oddechowego.
Anyż stosuje się przede wszystkim jako przyprawa w wypieku pierników i innych ciast. Posypuje się nimi chleb i bułki, służy do wyrobu alkoholi – między innymi anyżówka. Kilka mielonych ziaren można dodać do mleka lub białej kawy na śniadanie, co skutecznie stawia na nogi. Nie należy jednak przesadzać, ponieważ anyż działa pobudzająco na mózg, rdzeń kręgowy i cały system nerwowy.
Nalewka z anyżu
20 g owoców anyżu wsypać do butelki zawierającej 0,25 1 spirytusu i odstawić w ciemne miejsce. Po dwóch tygodniach zlać płyn a wyługowane ziarna zalać 0,25 l czystej wódki i odstawić na kolejne dwa tygodnie. Następnie obie nalewki połączyć i dosłodzić miodem. Zażywać 3 razy dziennie po 15-20 kropli z cukrem przy męczącym kaszlu (środek wykrztuśny), w bólach brzucha i dla pobudzenia trawienia.
Napar z anyżu
Łyżkę owoców zalać szklanką wrzącej wody przykryć na 15 minut, pić 4 razy dziennie przed jedzeniem dla pobudzenia trawienia lub po jedzeniu jako środek wykrztuśny.