1. Śmietana 12% + 2 rozgniecione ząbki czosnku + drobno pokrojony koperek + sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Taki sos jest idealny do gołąbków, placków ziemniaczanych i innych warzyw (np. z cukinii) oraz pieczonych ziemniaków.
2. Oliwa z oliwek + sok z cytryny + sól + zioła (bazylia, oregano, majeranek, tymianek). Sos nadaje się do sałatek, ryb, drobiu, mięsa.
3. Śmietana + start żółty ser + gałka muszkatołowa + czosnek granulowany. Śmietanę wlej na patelnię, dodaj przyprawy i ser. Podgrzewaj aż ser się rozpuści. Taki serowo-śmietankowy sos to świetny dodatek do makaronu, ryżu i pieczonych ziemniaków.
4. Cebula + zielenina + ulubione przyprawy. Zblenderuj wszystko z małą ilością wody a otrzymasz marynatę do kurczaka, pieczenia ziemniaków lub dodatek do warzyw.
5. Majonez + sos sojowy + ząbek czosnku + sok z cytryny + trochę musztardy. Kiedy wymieszasz wszystkie składniki powstanie pyszny sos do frytek, dodatek do kebaba i sałatki ziemniaczanej.
6. Ser brie + śmietana. Wymieszaj w blenerze i podgrzej. Wyśmienity do makaronu.
7. Pomidory + cebula + czosnek + sól + szczypta mielonego czerwonego pieprzu. Pomidory obierz ze skórki, wymieszaj w blenderze wraz z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Odgrzany na patelni to doskonały dodatek do mięsa, ryb i drobiu.
8. Twaróg + szczypiorek + sól, pieprz. Wszystko wymieszane razem stanowi doskonały dodatek do pieczonych ryb.
Miłego gotowania i smacznego. Pamiętajcie też, że dobry sos może uratować danie.