Orzechy mają tylko dwa minusy: mogą powodować alergię (głównie arachidowe, zwane orzeszkami ziemnymi) oraz są wysokokaloryczne (100 g to około 600 kcal). Poza tymi dwoma negatywami orzechy to źródło cennych składników.
1. Orzechy dobre na serce.
Orzechy zawierają wieloniensycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom „złego cholesterolu” we krwi (przeczytaj również jak obniżyć cholesterol bez leków ), a co za tym idzie zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę, choroby wieńcowe, zawał serca. Dobry wpływ na układ krwionośny mają także inne składniki występujące w orzechach: witamina B6 – kwas foliowy (zwłaszcza fistaszki), potas, fosfor, selen, cynk, żelazo.
2. Orzechy jako środek przeciw nowotworom.
Orzechy zawierają witaminę E i koenzym Q10, które chronią nas od wolnych rodników, które odpowiedzialne są za rozwój chorób nowotworowych. Przczytaj również jak chronić się przed nowotworem?
3.Orzechy dla przyszłych matek.
O orzechach powinny pamiętać kobiety planujące zajście w ciążę. Zawarty w nich kwas foliowy potrzebny jest m.in. do prawidłowego rozwoju płodu.
4. Orzechy działają jak viagra.
Zawarta w orzechach arginina wspomaga wytwarzanie tlenku azotu, który powoduje zwiększenie napływu krwi do ciał jamistych członka i w konsekwencji do jego wzwodu.
5. To również dobra przekąska dla przyszłych ojców.
Orzechy poprawiają parametry plemników – ich żywotność, ruchliwość i morfologię.
6. Orzechy dobrze działają na mózg.
Orzechy dzięki dużej zawartości witaminy E chronią układ nerwowy przed spadkiem zdolności poznawczych. Najskuteczniejsze pod tym względem są orzeszki ziemne, które oprócz witaminy E mają też sporo witaminy A.
7. Orzechy pomagają zniwelować szkodliwe skutki stresu.
Wszystko przez występujący w nich kwas a-linolenowy, który chroni układ krążenia poddany działaniom hormonów stresu. Dodatkowo zawarty w nich magnez wzmacnia nadwyrężony zdenerwowaniem i tempem życia układ odpornościowy. Przeczytaj również artykuł, który pisaliśmy o tym jak pokonać stres?
8. Orzechy pomagają w utrzymaniu prawidłowej wagi.
Pomimo dużej zawartości tłuszczu i dużej ilości kalorii, zawierają dużo błonnika. Błonnik wraz tłuszczem powoduje szybkie zaspokojenie apetytu. Ponadto błonnik pomaga w trawieniu.
Które orzechy są najzdrowsze?
Trudno jednoznacznie stwierdzić. Orzechy włoskie zawierają najwięcej przeciwutleniaczy chroniące komórki przed uszkodzeniem. Najmniej kaloryczne są migdały (570 kcal w 100 g), orzechy nerkowca (566 kcal w 100 g) i orzeszki ziemne (560 kcal w 100 g). Orzechy nerkowca mają więcej żelaza niż chude mięso.
Aby nie stracić cennych składników orzechów:
- Kupuj orzechy w postaci naturalnej (nie prażone, nie solone).
- Wybieraj orzechy niełuskane. Łuskane po 6 miesiącach stają się coraz mniej wartościowe dla organizmu.
- Przechowuj je w chłodnych i suchym miejscu, bo mogą jełczeć i pleśnieć. Niektóre pleśnie – zwłaszcza na orzechach ziemnych wytwarzają substancje szkodliwe dla organizmu. Dlatego nie należy jeść orzechów nawet z minimalnym śladem pleśni na skorupce.
- Unikaj pieczenia i prażenia orzechów – w czasie obróbki termicznej tracą one część składników odżywczych zwłaszcza witaminy E i witamin z grupy B.