Lilia
Cebulę obierz z zeschniętych łupin. Nie obcinamy miejsca z którego wyrastają korzenie.
Nacinamy 4-5 razy cebulę na głębokość 2-3 warstw.
Delikatnie odginamy powstałe płatki. Płatki uzyskane z pierwszej warstwy odrzucamy z drugiej zostawiamy.
Tworzymy kolejne płatki. Ponownie tniemy dwie warstwy cebuli, przesuwamy nacięcie tak aby było po środku utworzonego wcześniej płatka. Tu też odrzucamy płatki z pierwszej warstwy.
Powtarzając analogicznie dogodzimy do środka cebuli.
Powstałą lilię nadziać na wykałaczkę i zanurzyć na 10-15 sekund w gorącej wodzie.
Chryzantema
Do zrobienia chryzantemy najlepiej wybrać małą cebulkę o cienkich warstwach.
Cebulę oczyść i odetnij na dole około 0,5 cm miejsca, z którego wyrastają korzenie.
Natnij cebulę od góry (od miejsca skąd wyrasta szczypior). Nie przecinaj cebuli do końca.
W podobny sposób tnij prostopadle do pierwszego cięcia.
Nacinaj cebulę tyle razy ile jest to możliwe. Pamiętaj jeśli cięcia będą zbyt płytkie – chryzantema nie będzie chciała się otworzyć, jeśli zbyt głębokie – rozpadnie się.
Włóż cebulę do wody o temperaturze pokojowej i poczekaj aż płatki chryzantemy rozwiną się. Długość zależy od rodzaju cebuli. Czasami trwa to 40 minut czasami kilka godzin.
Zobacz też
Dekoracja potraw – jezioro łabędzie