Znany każdemu kalafior wydaje się niepozornym warzywem o niezbyt miłym zapachu wydzielającym się podczas gotowania. Jednak okazuje się, że kalafior to nie tylko dodatek do obiadu, to także wiele innych możliwości jego wykorzystania.
Kalafiorowy deser
Przywykło się jadać kalafiora głównie jako dodatek do obiadu, jednak dla odmiany można wykonać z niego smaczny deser po obiedzie. Z połączenia kalafiora ugotowanego na parze, puree z awokado, 8 kostek czekolady i 1 szklanki mleka, można uzyskać zaskakująco dobry, gęsty napój. Wystarczy jedynie wrzucić wszystkie składniki do blendera i zmiksować dokładnie. Dla dodania deserowi słodszego smaku można dodać do niego ½ łyżeczki aromatu waniliowego lub cynamonowego, a następnie przelać do szklanki i popijać przez kolorową słomkę.
Kalafiorowy humus
Hummus jako dodatek do kanapek jest bardzo popularnym elementem współczesnej diety. Przywędrował do polski z kuchni wschodniej i szybki podbił serca tysięcy Polaków – smakiem i możliwością przyrządzenia go niemal ze wszystkiego. Jednym z warzyw, które świetnie nadadzą się do hummusu jest właśnie kalafior. Wystarczy 1 szklanka smacznego warzywa, ugotowana na parze, 5 łyżek soku z cytryny i odrobina pieprzu albo kminku – wedle uznania, gdyż nie każdy lubi kminek. Wymienione składniki należy zmiksować w blenderze, w miarę uzyskiwania pasty dodając oliwę z oliwek, żeby uzyskać gładką konsystencję. Na zakończenie doprawić solą i gotowe – hummus można od razu rozsmarowywać na świeżym pieczywie.
Kalafiorowy wrap
Coraz popularniejsze stają się kuchnie meksykańskie, które mają liczne dania polegające na nałożeniu farszu na placek. Placki pod farsz można wykonać właśnie z kalafiora. Przepis na nie jest niezwykle prosty, gdyż wystarczy pół kalafiora, ½ łyżeczki soli i curry, 2 jajka i dowolne zioła – najlepiej użyć oregano i tymianku. Kalafior należy najpierw sparzyć we wrzątku przez 5 minut, a następnie wszystko razem dokładnie zmieszać i zgnieść, aż do uzyskania konsystencji ciasta. Nadmiar wody wycisnąć, a z ciasta formować płaskie placki, które należy piec przez 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. Celsjusza.
Kalafiorowa tortilla
Tortilla to jedno z najbardziej znanych meksykańskich potraw. Potrzebny jest to jej wykonania cieniutki placek, w który zawinie się farsz albo warzywa. Do zrobienia 4 placków potrzebny jest jeden średni kalafior pokrojony w różyczki, 2 jajka, oregano, papryka mielona, pieprz oraz sól. Wszystkie składniki trzeba dokładnie połączyć w mikserze aby uzyskać papkę, następnie przełożyć ją na czystą ścierkę – lnianą albo bawełnianą. Nadmiar wody odcisnąć dokładnie, a samo ciasto rozwałkować na bardzo cieniutkie placuszki, które należy wypiekać w temperaturze 180 st. Celsjusza aż zbrązowieją.
Kalafiorowe puree
Czasami ziemniaki na obiad są nudne, dlatego zamiast jadać je codziennie, dobrze jest mieć alternatywę. Jest nią kalafiorowe puree. Niezbędne jest ugotowanie kalafiora, aby był bardzo miękki, a następnie rozgniecenie go dokładnie tłuczkiem do ziemniaków z dodatkiem ½ masła oraz 1 łyżeczką soli. Gdy konsystencja zrobi się gładka i bez grudek, wówczas można nakładać puree na talerze.
Kalafiorowa zapiekanka
Zapiekanka to nie tylko makaron z serem lub ryż z dodatkami i serem. Dla urozmaicenia raz na jakiś czas można zrobić zapiekankę, której podstawą jest właśnie kalafior. Zamiast używać makaronu i mięsa lepiej umyć kalafiora i podzielić go na różyczki. Po podgrzaniu go chwilę w ciepłej wodzie ułożyć wszystko w naczyniu żaroodpornym, a następnie dodać pokrojony na kawałki por, przyprawy – tymianek, oregano, bazylię – całość posypując obficie startym serem. Żeby kalafior dobrze się przyrumienił przed posypaniem go serem można zetrzeć na niego masło.
Kalafior przypiekany
Szybciej, niż zapiekankę robi się pieczony kalafior. W przypadku tego dania potrzebna jest główka kalafiora, dokładnie umyta i podzielona na różyczki. Należy przełożyć je do miski, polać 1-2 łyżkami oleju oraz posypać dowolną ilością przypraw: soli, pieprzu, papryki mielonej, oregano. Wymieszać wszystkie dłońmi, a następnie położyć na blachę do pieczenia. Piec w temperaturze 190 st. Celsjusza, aż wszystkie różyczki zbrązowieją.
Kalafiorowa pizza
Ciekawym pomysłem na przekąskę, np. na kolację, jest pizza z kalafiora. Jej przygotowanie jest nawet prostsze, niż zwykłego ciasta, gdyż nie ma konieczności czekania, aż drożdże urosną. Wykonanie pizzy z kalafiora wymaga przede wszystkim kalafiora. Po jego umyciu, podzieleniu na kawałki i zmiksowaniu należy go przez 4 minuty gotować w mikrofalówce, a następnie odcisnąć nadmiar wody, połączyć masę z jajkiem i rozwałkować ciasto. Układać na nim dowolne składniki: mozzarellę, pomidory, szynkę, posypać oregano, bazylią, suszonymi czosnkiem. Piec przez 25 minut.
Kalafiorowy ryż
Z kalafiora można zrobić także – co zaskakujące – ryż. Jest on idealnym dodatkiem do diety ograniczającej węglowodany. Jego przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy wyciąć twarde części warzywa, umyć różyczki, po czym zetrzeć je na tarce. Uzyskany w ten sposób ryż podsmażyć na patelni mieszając co kilka sekund.
Kalafiorowe naleśniki
Dla odmiany od naleśników okrągłych, typowych, można zrobić kalafior zapiekany w cieście naleśnikowym. Nie jest to trudne, wystarczy przygotować ciasto na naleśniki według sprawdzonego przepisu, a następnie moczyć w nim kawałki kalafiora. Tak przygotowane kawałki wrzucać na patelnię z rozgrzanym olejem, przypiekając z obu stron.