Jak dobrze ubić pianę na przygotowanie bez?
Dla idealnego ubicia piany na suche i kruche bezy konieczna jest niska temperatura białek. Jajka powinny więc być wcześniej mocno schłodzone. Aby jednak mieć pewność, że masa będzie naprawdę sztywna, miskę oraz ubijaczkę do piany można wcześniej włożyć na kilka minut do zamrażarki.
Jak długo ubijać białka na bezy?
Pianę z białek ubija się kilka minut, aż będzie lśniąca i zacznie się rwać na strzępy. Wówczas należy wsypać do niej cukier (lub cukier puder) i ubijać razem jeszcze minutę. Zarówno zbyt krótko, jak i zbyt długo ubijana piana nie daje się formować.
Jak zrobić ciągnące bezy, zamiast kruchych łamliwych bez?
Aby zamiast suchych i kruchych bez otrzymać ciągnące ciasteczka, należy ubijać białka na gorąco. Na początek wystarczy temperatura pokojowa. Gdy białka dobrze się spienią, miskę trzeba wstawić do garnka z wrzątkiem i ubijać dalej, aż do otrzymania sztywnej piany.
W jakiej temperaturze piec bezy?
Bezy piecze się (suszy) w niskiej temperaturze. Dobrze jednak wstawić je do maksymalnie nagrzanego piekarnika i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 140 st.
Jak długo suszyć bezy po ich upieczeniu?
W zależności od upodobań smakowych domowników bezy należy suszyć (przy uchylonych drzwiczkach piekarnika) 1-3 godziny. Bezy, które były krócej w piekarniku, z wierzchu są suche, a w środku lekko ciągnące.
Jak zrobić różne smaki bezy?
Aby urozmaicić smak bezowych spodów lub ciasteczek, do ubijanej masy z białek i cukru można dodać 1-3 łyżeczki czekolady w proszku lub kakao, szczyptę wanilii, odrobinę wiórków kokosowych lub kawy rozpuszczalnej.
Przeczytaj również na kolejnej stronie jak zrobić większe bezy i praktyczne porady jak je przygotować, a także jak schłodzać tort bezowy lub do czego możesz wykorzystać pokruszoną bezę.